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RFA-U01 Early Therapeutics Development with Phase 1 Emphasis

RFA-CA-07-031

Q&A 

Question 1:  Part II, Section I (FOA Description), 1. (Research Objectives), Required Organization of Site, Research Administration Component indicates that one of the responsibilities of this component is “Overseeing activities related to data integrity and auditing.”  I am aware of the requirements to facilitate “on-site” audits by CTMS (currently Theradex) described elsewhere in the application.  Each of the cancer centers has an internal auditing policy that subjects all clinical trials (including the U01 trials open at each site) to the possibility of a random audit.  It should be clarified that “Overseeing … auditing” does not imply that we should have a separate Consortium auditing component in addition to our Data Safety Monitoring Committee.  Is it correct in assuming that “Overseeing activities related to … auditing” means coordinating and facilitating the CTMS audits?  (Data integrity is a separate issue related to the QA/QC of data by our Data Management Component)?  (PAGE 3)

Answer:  Describing the Coordinating Center-specific activities in the Research Plan is fine. A “separate” auditing program is not needed. Simply put, all NCI-IND sponsored studies must be audited. One way this is accomplished is under the Comprehensive Cancer Center Data Safety Monitoring Plan which may include an internal auditing component. Sites will also be subject to Theradex audits under the mechanisms CTEP has used in the past. The site’s oversight activities are to assure compliance, and to ensure that the studies are monitored and audited using established mechanisms. The intension is NOT to require a separate Consortium auditing component.
Question 2:   Does NCI want copies of ALL published manuscripts during reporting period that are U01 related?  We are inclined to list abstracts.  (PAGE 11)

Answer: A bibliography listing all publications that resulted from the cooperative agreement segregated by manuscripts and abstracts is acceptable. Clearly indicate those manuscripts in press (i.e., accepted for publication) vs. those that have been submitted but are not yet accepted. Please note that  only accepted manuscripts signify fully completed publication process.
Question 3: We are documenting protocol activity on ALL protocols active during the reporting period from January 1, 2002 forward; as some protocols just started in say late 2001 should be captured in 2002 and beyond activity for progress reporting.  We presume this is appropriate.  (PAGE 11)

Answer:  The preference is for you to send two illustrative protocols that are either newly activated or in development. 

Question 4:  Since we now replace Sections A-D with 1-8, the place to put things like Specific Aims, Background, and Research Plan is in Section 5.  Is this correct? (PAGE 12) 

Answer:  Yes, Sections 1-8 are meant to replace the standard sections A-D. Elements of the standard sections A-D, e.g., Specific Aims and Research Plan, may be appropriate for inclusion in Section 5. The form is presented to clearly and succinctly convey the content. 

 

Question 5: Re Section #7: Collaborating Institutions part. This looks more like a situation where you have a "main" institution with satellite/collaborating sites- not a "dual-PI" situation. Do we use this section to describe each site, again- or just ignore? I am not clear on this since we are not really in this model- but an "equal" model.  (PAGE 13)

Answer: Each study will need an identified coordinating center. This aspect is critical as it complies with the Multi-Center Guidelines. Each proposal would have one Coordinating center, in keeping with the model that has been used in the past. Our goal is timely, efficient accrual and safe conduct of phase 1 clinical trials. Obviously the most important elements are assignment of dose level, toxicity monitoring, AE reporting and dose modification. Coordination of the events is pivotal to all phase one clinical trials. 
The requirement for a coordinating center should not be confused with the issue of multiple PIs. Regarding the number/origin of PIs, the following scenarios are allowed: (i) single PI /single institution; (ii)single PI/multiple institutions; (iii) multiple PIs/single institution; and (iv) multiple PIs/multiple institutions. 
The process is this:  One institution shall submit the application.  The first PI listed must be affiliated with the institution submitting the application and will serve as contact PI.  The contact PI is responsible for communication between NIH and the rest of the team.  Being named the contact PI does not imply a particular role within the leadership team.  The contact PI can be changed by the grantee institution at the time of the Type 5 (progress report).  

Grantee institution – Multiple PIs at one institute – award and distributed by institute.  PIs at different institutions – managed by subcontracts until NIH implements linked awards.
LEADERSHIP PLAN:

1.
Roles

2.
Responsibilities

3.
Working relationships

4.
Communication plans

5.
Allocation of funds – will be acknowledged on the NGA

6.
Governance

7.
Organization structure

8.
Process for making decisions on scientific directions

9.
Resolving conflicts

10.
Distribution of resources

All PIs share responsibility and authority for leading and directing the project.  All PIs must be registered in the NIH Commons with the PI role in order to have access to Summary Statements and NGAs.  Each PI is responsible and accountable for the proper running of their project (including submission of all required documents to NIH).

Question 6:  Please clarify the instructions in "Section 8: Budget Considerations" as part of the Research Plan.  It is unclear what should be included in Section 8 that would not be otherwise included as part of PHS 398 Form Page 5 (and its continuation pages).  Should Section 8 be included in lieu of the Budget Justification on Form Page 5, or should the same information be presented twice?  (PAGE 14)

Answer:  I have asked Office of Grants Administration for further guidance. I do not think that Section 8 in anyway supersedes the PHS398 Form and the continuation pages for a Competitive Renewal. I am strongly disinclined to have you present information twice. Section 8 was intended to provide a more extensive description of how grant funds are allocated for specific activities such as pharmacokinetics.
 

Question 7:  It is not exactly clear whether if there are two PIs, there has to be a single Coordinating Center (it’s understood that there IS a coord. PI). If each Institution has real PIs at each place, does one Institution really still have to oversee and audit the other site? (PAGE 14)

Answer:   Please see the attached guidance for multiple PIs.   All PIs are considered equal.  The contact PI who is listed first and is at the coordination center has additional communication responsibilities.
 
Question 8:  For dual PI’s, it seems like an overall coordination plan will need to be submitted, but also SOPs for each site.  Is this correct? (PAGE 14)

Answer:  Applicants should submit an overall coordination plan with SOPs.
Question 9:  The information in the Overview of Multiple PI grants from the NIH Office of Extramural Research indicates that you can have multiple PIs and still submit a single shared budget from COH with subcontracts to USC and UCD, even if the “clinical” PI is at another institution.  However, the document says that “the implementation of this policy is still in the planning stage.”  Is a single budget with sub-contracts still an option?  (PAGES 14-15)
Answer:  A single budget with sub-contracts is an acceptable option.
Question 10:  In reviewing the way the RFA for this re-competition is written and knowing some of the discussions at IDSC, the question that came to mind was whether IDB is planning or expecting certain phase I trial activity to be centralized e.g. PK, PG and lab correlates during the next grant period or will the U01 holder still be able to set up the assays in their institutions as appropriate for any given trial when agreed upon by IDB and the U01 holder. As you know in the N01s there is a push to centralize a lot of the clinical trial infrastructure using CTSU. This was in fact referred to in that RFP. (PAGE 14)
Answer:  Although any of the scenarios described above is possible, no specific mechanisms are in place nor have they been outlined. I would proceed as you have in the past and keep in mind that the need for centralized laboratories may be a fiscal reality, but is not yet determined. 
Question 11:  The RFA (FOA) uses the terms “Collaborating Member Institutions,” “participating institution,” and “Collaborating Institution.”  Are these all the same?  Specifically, I am assuming that these terms apply to all three members of our consortium (COH/USC/UCD) and that we need to include the 2-page description of the capabilities of COH as a clinical participant.  The Coordinating Center-specific activities of COH will be described within the 50-page Research Plan. (PAGES 14-15)

Answer:  The terms “Collaborating Member Institutions,” “participating institution,” and “Collaborating Institution” are the same. They should apply to the members of the consortium.  Describing the Coordinating Center-specific activities in the Research Plan is fine. You will not need a “separate” auditing program. All NCI-IND sponsored studies must be audited. One way this is accomplished is under the Comprehensive Cancer Center internal auditing program. You would also be subject to Theradex audits under the mechanisms we have used in the past. Your oversight activities are to assure compliance and that studies are monitored and audited using established mechanisms--NOT to create a separate Consortium auditing component. 
Question 12:  In lieu of 5 collated sets in the Appendix can the publications be downloaded on to a CD? Create a bibliography to reflect what appears on the CD? (PAGE 15)
Answer:  All Appendix materials must be submitted in electronic form (pdf format) on a single CD along with two paper copies of the application that are to be mailed to the Referral Officer at the NCI. Do not attach any appendix materials to the 5 sets of paper copies of the application submitted to CSR.. It is suggested, however, that you include at the end of application a list of appendix materials that are put on CD.

Publications need only be referenced in the bibliography.  There is no need to submit a full copy of each publication. However, within the NIH limits, the applicants may choose to include in the Appendix CD some publications (not publicly available) or links to publications (if they are publicly available) 
Question 13:  We are instructed to submit two protocols - but which ones?  It seems to state in the RFA completed protocols but not certain this makes sense.  Should we send 2 illustrative protocols that are either newly activated or in development that we envision working on in next grant cycle.  (PAGE 15)

Answer:  Two illustrative protocols, either newly activated or in development, are acceptable.

Question 14:  Also protocols in appendix - can't image copies of all protocols be included.  This is where we intend to submit the 2 illustrative protocols. (PAGE 15?)

Answer:  Correct:  see question 13.

Question 15:  Is there a precedent for such a U01 proposal to be directed toward a disease category (e.g. hematological malignancies or lymphoma, my area of focus).  If this is feasible, is this something that you feel would be welcomed or would it be looked upon less favorably? 
Answer:  In general CTEP’s phase 1 studies have not been disease specific except in very

rare circumstances. You would have to make an exceptionally good case for

this approach to be successful. Although feasible, the approach may not be broadly

applicable to first in human and phase 1 combination studies. CTEP currently has one U01 site that focuses almost exclusively on hematological malignancies or lymphoma.
Question 16: Within Part II of instructions (Preparing Human Subjects Section) Section E, Scenario E – Instructions for completing targeted enrollment (page 18). As a new applicant, is it more appropriate to do example study based on previous data of early phase clinical trials? Or compile data to create a mock-study and an 'average' expectation of enrollment? 
Answer:  Provide gender and ethnicity data based on previous early phase clinical trials experience.
Question 17:   Section 6 regarding intellectual property option for collaborator compliance, and data compatibility plans. Do we just describe our existent policy and plans and to ensure that they are compatible with NCI guidelines?
Answer: Please refer to http://ctep.cancer.gov/industry/ipo.html Each application must have language included in this link and be compliant with this language.
Question 18:  Under Preliminary Data / Progress Report, a spreadsheet is recommended with cumulative accrual totals and a table “should be included” with projected and actual accrual by year (1st bullet).  Later in the same section, a listing of clinical trial development activities is required (4th bullet).  Are these expected to be 3 tables?

Answer:  One comprehensive table is acceptable.

For competitive renewals, should these tables include only studies performed under past U01 funding, or other clinical trial activity during the past 3 years?

Answer:  For competitive renewals, tables should includes studies proposed and conducted under the U01.

Question 19:  Bullet 2 requests Inclusion Enrollment Reports.  Am I correct that a single IER is requested for all Phase I trials and a single IER is requested for all Phase II trials for each year, a maximum of 8 IERs?  (In the last funding cycle, we included IERs for each study with the cumulative numbers since the study initiation.)  Do these IERs go in Section E of the PHS 398, where they usually go, or are they included within the 50 pages?

Answer:  The IERs may be included in Section E of the PHS398.
Question 20: Regarding Section IV Application and Submission Information/6. Other Submission Requirements: Where does this information go in the PHS 398? Is it part of the 50-page limit? 
Answer: Plans for Sharing Research Data and Research Resources do not count towards page limits. These plans should be included in the standard PHS398 Section K “Resource Sharing”.

Question 21:(BUDGET QUESTIONS):  1st Bullet – Will TRI funds still be available for the actual costs of research imaging and research biopsy procedures for approved correlative studies or are these costs to be included in the U01 budget?  These costs could be a major hit on the budget that were not included in the previous funding cycle.  Under Research Goals/Required Organization of Sites/ Research Administration, the last bulleted responsibility is “reimbursing participating institutions for the performance of imaging studies….”  It is not clear if the responsibility is only to administer the funds for TRI or other sources, or to have the funds in the budget.
Answer:  TRI funding is still available.  The coordinating center should define how collaborating sites will be reimbursed using TRI collaborative funding.

4th Bullet – Does this statement mean that the budget must be divided into per capita costs rather than fixed annual costs?  Most of the costs which we charge to the U01 are fixed costs for personnel.
Answer: For trial support activities that must be met regardless of the actual enrollment activity (i.e. site training, pharmacy set-up, site administration, etc.), the budget must be prepared based on estimated fixed annual costs. A breakdown of each of these functions with the dedicated fixed budget should be presented. For costs related to personnel involved in activities that are dependent on accrual rate, an accrual rate of 50 patients per year should be considered. A breakdown by function for personnel involved in these activities (i.e. MD’s, nurses, etc.) should be presented.  
5th Bullet - Does this statement mean that Pharmacodynamic studies must be included in the U01 budget, rather than in TRI funding of approved correlative studies?

Answer:  TRI funding will be available for collaborative studies.  

6th Bullet – Will specimen shipping and handling no longer be allowed costs under TRIs?
Answer:  Shipping and handling is allowed under TRI, and TRI can cover a certain amount of shipping and handling.  Some may be paid by the institution.  You can put this in the budget section.

Question 22:  If there are 2 PIs, will both be involved in the IDSC or just the

contact/corresponding PI?  I thought it would be advantageous to have both as

some of the non-coordinating center PIs have tons of experience (like Ed).
Answer:  This will be determined by the IDSC and has not been addressed by the IDSC yet. This decision will be brought up for discussion after the U01s are awarded.
Question 23: I am assuming, except for a few relevant protocols, in preliminary results

we should focus on NCI studies?  

Answer:  The primary focus should be on studies conducted under the U01 for type 2 applications.






